Fagotatelier Sollie is een dynamisch bedrijf, waarin kwaliteit, betrouwbaarheid en service voorop staan. Het bedrijf bestaat uit twee reparateurs: Quinten Hendriks en Yasmin Sollie. Beiden fagottist, en Quinten tevens contrafagottist. Uw instrument wordt dus altijd uitvoerig getest, zowel voor als na reparatie. Fagotatelier Sollie komt voort uit Blazersatelier Sollie en Riet-en-fagot.nl. Blazersatelier Sollie is inmiddels een gevestigde naam in de provincie Friesland als het gaat om blaasinstrumenten reparatie. Riet-en-fagot.nl is al jaren een adres voor fagotrieten en andere fagot-aanverwante accessoires. Door de toenemende vraag naar ons specialisme op het gebied van fagotten in heel Nederland hebben wij besloten Fagotatelier Sollie op te richten. Riet-en-fagot.nl is geïntegreerd in de nieuwe webwinkel van Fagotatelier Sollie. Op deze manier hopen wij ons netwerk van trouwe klanten nog verder uit te kunnen breiden en u nog vele jaren van dienst te mogen zijn!

Yasmin Sollie

Yasmin Sollie is van huis uit opgegroeid met muziek en het ambacht van repareren. Sinds zijn 7e speelt hij fagot en is dat altijd blijven doen. Al vroeg begon hij een interesse te ontwikkelen voor de technieken achter het musiceren. Dit begon met het zelf maken van zijn rieten. Van zijn vroegere fagotdocent Guido Catani leerde hij al op zijn 10e de beginselen van het rieten snijden. Toen hij dit een aantal jaren later onder de knie had, begon hij langzamerhand ook rieten voor anderen te maken. Dit groeide langzaam maar zeker uit in een klein internetbedrijfje: www.riet-en-fagot.nl. Van zijn school, het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, kreeg hij onder schooltijd ruimte om dit verder te ontwikkelen. Intussen kwam Yasmin in contact met twee reparateurs in Friesland (van het Aerofoon Atelier), waar hij zijn eigen fagot eens in onderhoud had gebracht. Hij vond hun vak dusdanig interessant dat hij vroeg of deze reparateurs hem iets wilden leren over instrumentreparatie. Zij stuurden hem naar Engeland. Daar zat de Malden School of Musical Instrument Repair. En zo kwam het dat Yasmin op zijn 15e zijn eerste reparatie-cursus volgde. Toen hij deze had afgerond, is hij langzaam maar zeker doorgegaan met repareren. Na zijn school afgemaakt te hebben, deed een gouden kans zich voor: het Aerofoon Atelier zocht opvolgers. Zo kon hij onder zijn eigen naam een klein klantenbestand, maar vooral erg veel gereedschap en materialen overnemen. De start van Blazersatelier Sollie was een feit. Met veel bijscholingen van diverse collega’s en altijd het streven naar de hoogste kwaliteit wist hij dit snel op te bouwen. Komt de interesse van het reparateurs ambacht dan zomaar uit het niets? Zeker niet! Yasmin’s vader, Anne Sollie, is al jaren gerenommeerd piano technicus in Friesland. En ook Yasmin’s oom is niet vreemd met het ambacht: hij heeft in Spanje een succesvol reparatie atelier voor koperblaasinstrumenten. Het zit dus misschien ook wel een beetje in de genen. Ondanks dat Yasmin nu verschillende instrumenten repareert is de liefde voor fagot nooit verdwenen. Door een netwerk van fagottisten en reparateurs heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot gespecialiseerd fagotreparateur, iets wat geresulteerd heeft in het oprichten van Fagotatelier Sollie.

Quinten Hendriks

Quinten Hendriks is het vierde kind in een familie van vijf talentvolle, musicerende kinderen. Op zijn 6e koos hij ook zijn instrument: de fagot. Hij begon op een fagottino en stapte ruim een jaar later over naar een grote fagot. Niet lang daarna nam hij pianolessen om tot een bredere muzikale ontwikkeling te komen. Door de vele muziek in zijn vroege jaren, ontwikkelde hij al snel een absoluut en verfijnd gehoor. Iets wat tot op de dag van vandaag een kernkwaliteit is gebleken tijdens het testen van instrumenten. Op 11-jarige leeftijd maakte Quinten zijn eerste uitstapje naar de contrafagot in het orkest. Niet lang daarna speelde hij niet alleen bij zijn jeugdorkest in Arnhem, maar ging hij ook met studentenorkesten mee op tournee. Bij zijn jeugdorkest deed hij ook de nodige bestuurservaring op.

Naast de grote liefde voor muziek, is werken met de handen met de paplepel ingegoten; van het sleutelen aan een fiets tot het solderen van dakgoten. Deze combinatie van muziek en techniek probeerde Quinten voort te zetten in zijn opleiding door het conservatorium te combineren met de opleiding geluidsregistratie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Verdere kennis over het functioneren van een bedrijf deed hij op tijdens zijn studie Logistics Engineering aan de Rotterdam Mainport University. Tijdens zijn studententijd bleef hij zeer actief binnen de orkestwereld op zowel fagot als contrafagot.

In de laatste fase van zijn opleiding vernam Yasmin kennis van de wens van Quinten om de passie voor muziek, techniek en de fagot in het bijzonder te combineren. Dit leidde tot een goede samenwerking waarbij de kwaliteiten van beiden resulteren in een unieke service.